Wat is bootcamp?
02 september 2020 
2 min. leestijd

Wat is bootcamp?

Waar komt bootcamp vandaan?

Bootcamp komt vanuit Amerika en jawel, vanuit het leger. Daarom is het ook niet zomaar een training. Het is bedoeld om je grenzen te verleggen, topfit te worden en het groepsgevoel te versterken. Ten eerste leer je zo beter samen werken met anderen. En ten tweede werk je samen naar een gezamenlijk doel.

De eerste training met zo'n militaire aanpak, die de basis is voor de bootcamp stamt uit 1888 in New York. Daar werden gevangenen in een maximaal beveiligde staatsgevangenis (Elmira reformatory) getraind. Dit om ze mentaal en fysiek fit te houden, zonder dat ze dood gingen aan verveling. Ook konden ze zo mooi discipline bij brengen.

De naam "Bootcamp" is iets later ontstaan, rond 1898. De nieuwe mariniers rekruten werden "boots" genoemd. Afgeleid van de gelijknamige broek die ze droegen. Vandaar dat deze rekruten getraind werden in "Boot" camps.

Wat doe je tijdens een bootcamp?

Bij een bootcamp train je 60 minuten. Van oorsprong was dit met lichaamsgewicht en materiaal dat voor handen was in bijvoorbeeld de bossen. Denk aan takken, boomstammen en stenen.
Bij moderne bootcamps kun je al snel materialen als kettlebells, touwen of dumbbells tegen komen, al is dit zeker niet noodzakelijk.

Vaak wordt er een deel hardlopen en sprintoefeningen afgewisseld met oefeningen als squat, lunges, pushups, burpees en jumping jacks. Wanneer er met materiaal getraind wordt zijn de opties al helemaal eindeloos.

Hoe werkt mijn bootcamp?

Bootcamp trainer JeffreyBegin met een lach, dan is de training al meteen een stuk leuker :) 

We trainen in het Leijpark en het Reeshofpark in Tilburg. Eerst doen we een warming-up met o.a. dynamische stretches. Vervolgens beginnen we met de steeds weer afwisselende oefeningen. Denk aan circuit trainingen. Voorbeeld: 1 oefening en persoon per "station" na 40 sec trainen heb je 20 sec om door te draaien naar de volgende oefening. Oefeningen met lichaamsgewicht, touwtje springen, rondje hardlopen en buikspieroefeningen.

Hopelijk zie ik je snel een keer langskomen voor de bootcamp!

Dankjewel, en een fijne dag!

Reactie plaatsen

Van Flut naar Fit  e-book

  • Kleine haalbare stappen
  • Geen crashdieet of onrealistische push-up challenge
  • Blijvende gezondere leefstijl
  • 6 weken challenge/cursus
E-book van flut naar fit
50%
Van Flut naar Fit e-book
Vul hieronder je gegevens in:
gratis Download